V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Jeřáb (strom)

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 7. 7. 2014, 11:49; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Jeřáb (Sorbus) je rod keřů a stromů z čeledi růžovité (Rosaceae). Rod čítá 100 – 200 druhů rozšířených v mírném pásmu severní polokoule, hlavně v Evropě a Asii.

Obsah

Popis

Listy jsou střídavé, podlouhle eliptické, lichospřežené se 9 – 21 páry lístků. Květy jsou pětičetné, bílé či bělavé a tvoří květenství laty. Plody jsou bílé, žluté, růžové, oranžové nebo červené kulaté malvice (jeřabiny), z nichž některé jsou jedlé.

Systematika

Rod jeřáb se člení na několik podrodů:

  • Sorbus – rozšířený v chladnějších částech severní polokoule;
  • Aria – rozšířený v teplých částech Evropy a Asie;
  • Cormus – rozšířený v severní Africe, západní Asii a nejteplejších částech Evropy;
  • Torminaria – rozšířený v teplých částech Evropy až po Kavkaz a v horách severní Afriky;
  • Chamaemespilus – rozšířený v horách jižní Evropy;
  • Kříženci – běžní napříč celým rodem, hlavně v západní Evropě a Číně.

Jeřáb v České republice

V České republice roste 20 druhů jeřábů:

Druhy označené (E) jsou českými endemity, které vznikly křížením nebo apomixií. Většinou rostou na několika málo lokalitách (často i na jediné) v počtu několika desítek exemplářů.

Použití

Plody se používají na výrobu marmelád, džemů, vín, likérů a pálenek.

Dřevo stromů je tvrdé a používá se na výrobu nábytku.

Externí odkazy


Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie