Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Mango
Z Multimediaexpo.cz
Tento článek pojednává o ovoci. Možná hledáte: oděvní společnost MANGO
Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje přes 1000 druhů tohoto skvělého ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z Malayalamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru.
Obsah |
Využití v kuchyni
- V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.
Léčivé účinky manga
- pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti
- přináší do kůže a vlasů barvu
- působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení
- uklidňuje nervy, dodává sílu ve stresových situacích
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v plodech manga.[1]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 82,4 | Na | 2 | vitamin C | 37 |
bílkoviny | g/100 g | 0,7 | K | 180 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,2 | Ca | 12 | vitamin E | 1,05 |
cukry | g/100 g | 13,8 | Mg | 13 | vitamin B6 | 0,13 |
celkový dusík | g/100 g | 0,11 | P | 16 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 2,6 | Fe | 0,7 | karoten | 0,696 |
mastné kyseliny | g/100 g | 0,1 | Cu | 0,12 | thiamin | 0,04 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,05 |
energie | kJ/100 g | 245 | Mn | 0,3 | niacin | 0,5 |
Reference
- ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
Ovoce |
---|
Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |