Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Polysacharidy
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
+ | [[Soubor:Amylose4.png|thumb|250px|Amylóza]] | ||
+ | [[Soubor:Amylopektin Haworth.png|thumb|250px|Amylopektin]] | ||
'''Polysacharidy''' jsou [[polymer]]ní [[Sacharidy|cukry]]. Jsou tvořeny [[Monosacharidy|monosacharidovými]] jednotkami, které jsou spojeny '' [[glykosidická vazba|glykosidickou vazbou]]''. Často jsou amorfní, nerozpustné ve [[voda|vodě]] a nemají sladkou chuť. | '''Polysacharidy''' jsou [[polymer]]ní [[Sacharidy|cukry]]. Jsou tvořeny [[Monosacharidy|monosacharidovými]] jednotkami, které jsou spojeny '' [[glykosidická vazba|glykosidickou vazbou]]''. Často jsou amorfní, nerozpustné ve [[voda|vodě]] a nemají sladkou chuť. | ||
Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''. | Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''. | ||
- | Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''. | + | Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''. V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]],[[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]]. |
- | V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]],[[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]] . | + | |
== [[Škrob]] == | == [[Škrob]] == | ||
Škrob je nejdůležitějším produktem [[metabolismus|metabolismu]] [[Rostliny|rostlin]]. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z ''[[amylosa|amylosy]]'' a ''[[amylopektin]]u''. Obě části škrobu jsou složeny z [[Glukóza|glukózových]] jednotek spojených ''α''(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou [[brambora|brambory]], [[rýže]], [[pšenice]] a [[kukuřice setá|kukuřice]]. | Škrob je nejdůležitějším produktem [[metabolismus|metabolismu]] [[Rostliny|rostlin]]. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z ''[[amylosa|amylosy]]'' a ''[[amylopektin]]u''. Obě části škrobu jsou složeny z [[Glukóza|glukózových]] jednotek spojených ''α''(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou [[brambora|brambory]], [[rýže]], [[pšenice]] a [[kukuřice setá|kukuřice]]. | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
== [[Glykogen]] == | == [[Glykogen]] == | ||
Glykogen je rezervní látkou u [[Živočichové|živočichů]]. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu. | Glykogen je rezervní látkou u [[Živočichové|živočichů]]. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu. | ||
Řádka 17: | Řádka 16: | ||
* [[Polymer]] | * [[Polymer]] | ||
* [[Biomolekula]] | * [[Biomolekula]] | ||
+ | |||
{{Článek z Wikipedie}} | {{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Polysacharidy| ]] | [[Kategorie:Polysacharidy| ]] |
Aktuální verze z 12. 11. 2020, 11:06
Polysacharidy jsou polymerní cukry. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť. Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homopolysacharid. V opačném případě hovoříme o heteropolysacharidech. Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem Cn(H2O)n−1, proto se dříve nazývaly karbohydráty. V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří škrob,glykogen, celulóza, chitin.
Obsah |
Škrob
Škrob je nejdůležitějším produktem metabolismu rostlin. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z amylosy a amylopektinu. Obě části škrobu jsou složeny z glukózových jednotek spojených α(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže, pšenice a kukuřice.
Glykogen
Glykogen je rezervní látkou u živočichů. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu.
Celulóza
Celulóza tvoří větší část rostlinné tkáně a je jednou z hlavních složek dřeva. Je tvořena glukózovými jednotkami, spojenými β-vazbou. Člověk a ostatní živočichové nedokážou celulózu metabolizovat, protože nemají příslušné enzymy. Zvířata, která se živí rostlinou stravou mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit.
Související články
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |