V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Brokolice

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(+ Výrazné vylepšení)
 
Řádka 2: Řádka 2:
  | barva = lightgreen
  | barva = lightgreen
  | jméno = Brokolice
  | jméno = Brokolice
-
  | obrázek = Broccoli bunches.jpg
+
  | obrázek =  
  | popis obrázku = brokolice, kultivar neznámý
  | popis obrázku = brokolice, kultivar neznámý
  | šířka obrázku = 258px
  | šířka obrázku = 258px
Řádka 15: Řádka 15:
  | trinomické jméno = Brassica oleracea L. convar. italica
  | trinomické jméno = Brassica oleracea L. convar. italica
  | poddruh popsal = (Plenck) Markgr.
  | poddruh popsal = (Plenck) Markgr.
-
}}
+
}}[[Soubor:Broccoli and cross section edit.jpg|thumb|230px|Brokolice (čistý řez)]]
-
 
+
[[Soubor:Brassica oleracea var. italica 01.JPG|thumb|230px|Brokolice]]
 +
[[Soubor:Brokolice se sýrem.jpg|thumb|230px|Brokolice se sýrem]]
'''Brokolice''' (''Brassica oleracea var. botrytis italica'') je jedlá rostlina druhu [[Brukev zelná]] ''(Brassica oleracea)'', která je druhem [[kapusta|kapusty]] a příbuzná [[květák]]u. Je to jednoletá i dvouletá rostlina.<ref>kolektiv. ''Zahradnický slovník naučný. I. svazek A - C.'' 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1994. s. 239. ISBN 80-85120-51-8</ref> Pochází z oblasti [[Středozemní moře|Středomoří]]. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená.   
'''Brokolice''' (''Brassica oleracea var. botrytis italica'') je jedlá rostlina druhu [[Brukev zelná]] ''(Brassica oleracea)'', která je druhem [[kapusta|kapusty]] a příbuzná [[květák]]u. Je to jednoletá i dvouletá rostlina.<ref>kolektiv. ''Zahradnický slovník naučný. I. svazek A - C.'' 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1994. s. 239. ISBN 80-85120-51-8</ref> Pochází z oblasti [[Středozemní moře|Středomoří]]. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená.   
Brokolice je bohatá na [[Vitamín C|vitamin C]], [[Betakaroten|beta-karoten]] (provitamin A), [[Kyselina listová|kyselinu listovou]] (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především [[draslík]], [[vápník]], [[fosfor]] a [[Síra|síru]]. Bohatá je samozřejmě i na [[Vláknina|vlákniny]].
Brokolice je bohatá na [[Vitamín C|vitamin C]], [[Betakaroten|beta-karoten]] (provitamin A), [[Kyselina listová|kyselinu listovou]] (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především [[draslík]], [[vápník]], [[fosfor]] a [[Síra|síru]]. Bohatá je samozřejmě i na [[Vláknina|vlákniny]].
Řádka 23: Řádka 24:
Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z [[Georgetown University|Georgetownské univerzity]] ve [[Spojené státy|Spojených státech]] dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.<ref> [http://zdravi.idnes.cz/zdravi.asp?c=A080819_134950_diagnoza_bad idnes.cz] </ref>
Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z [[Georgetown University|Georgetownské univerzity]] ve [[Spojené státy|Spojených státech]] dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.<ref> [http://zdravi.idnes.cz/zdravi.asp?c=A080819_134950_diagnoza_bad idnes.cz] </ref>
-
[[Soubor:Broccoli plant.jpg|thumb|left]]
+
 
 +
== Průměrný obsah látek a minerálů ==
 +
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, [[vitamín]]ů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrové brokolici.<ref>McCance a Widdowson's:''The Composition of Foods'', 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3</ref>
 +
 
 +
{| class="wikitable" style="text-align:center"
 +
 
 +
! Složka
 +
! Jednotka
 +
! Průměrný obsah
 +
! Prvek (mg/100 g)
 +
! Průměrný obsah
 +
! Složka (mg/100g)
 +
! Průměrný obsah
 +
|-
 +
|[[voda]]||g/100 g||88,2||[[sodík|Na]]||8||[[vitamín C|vitamin C]]||87
 +
|-
 +
|[[Bílkovina|bílkoviny]]||g/100 g||4,4||[[draslík|K]]||370||[[Vitamín D|vitamin D]]||0
 +
|-
 +
|[[tuky]]||g/100 g||0,9||[[vápník|Ca]]||56||[[Vitamín E|vitamin E]]||1,30
 +
|-
 +
|[[cukry]]||g/100 g||1,8||[[hořčík|Mg]]||22||[[vitamin B6]]||0,14
 +
|-
 +
|celkový [[dusík]]||g/100 g||0,71||[[fosfor|P]]||87||[[vitamin B12]]||0
 +
|-
 +
|[[vláknina]]||g/100 g||2,6||[[železo|Fe]]||1,7||[[Karoteny|karoten]]||0,575
 +
|-
 +
|[[Mastná kyselina|mastné kyseliny]]||g/100 g||0,8||[[měď|Cu]]||0,02||[[thiamin]]||0,10
 +
|-
 +
|[[cholesterol]]||g/100 g|| 0||[[zinek|Zn]]||0,6||[[riboflavin]]||0,06
 +
|-
 +
|energie||kJ/100 g||138||[[mangan|Mn]]||0,2||[[niacin]]||0,9
 +
|}
== Druhy brokolice ==
== Druhy brokolice ==
Řádka 31: Řádka 63:
<references/>
<references/>
-
{{Commons|Broccoli}}
+
 
-
{{Článek z Wikipedie}}
+
{{Flickr|Broccoli}}{{Commonscat|Broccoli}}{{Zelenina}}{{Článek z Wikipedie}}
-
{{Zelenina}}
+
[[Kategorie:Zelenina]]
[[Kategorie:Zelenina]]

Aktuální verze z 28. 1. 2018, 14:21

Brokolice (čistý řez)
Brokolice
Brokolice se sýrem

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina.[1] Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená. Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.[2]

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrové brokolici.[3]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g88,2Na8vitamin C87
bílkovinyg/100 g4,4K370vitamin D0
tukyg/100 g0,9Ca56vitamin E1,30
cukryg/100 g1,8Mg22vitamin B60,14
celkový dusíkg/100 g0,71P87vitamin B120
vlákninag/100 g2,6Fe1,7karoten0,575
mastné kyselinyg/100 g0,8Cu0,02thiamin0,10
cholesterolg/100 g 0Zn0,6riboflavin0,06
energiekJ/100 g138Mn0,2niacin0,9

Druhy brokolice

  • Brokolice stonková/chřestová (calabrese)
  • Brokolice květáková

Reference

  1. kolektiv. Zahradnický slovník naučný. I. svazek A - C. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1994. s. 239. ISBN 80-85120-51-8
  2. idnes.cz
  3. McCance a Widdowson's:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Brokolice
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Brokolice
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)