Ve středu 26. března 2025 se podařilo týmu Multimediaexpo.cz
dokončit zcela nový balíček 1 000 000 fotografií na plných 100 procent !
Nedostižná hranice 4 000 000 fotografií se února 2026 už nedožije...
dokončit zcela nový balíček 1 000 000 fotografií na plných 100 procent !
Nedostižná hranice 4 000 000 fotografií se února 2026 už nedožije...

Žaludeční šťáva
Z Multimediaexpo.cz
Žaludeční šťáva je bezbarvá tělní tekutina s pH 1–2, produkovaná žlázkami v žaludeční sliznici. Hlavními součástmi jsou kyselina chlorovodíková, pepsin a mucin.
- Kyselina chlorovodíková vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu některých vitamínů, přeměňuje minerální látky na soli rozpustné ve vodě. Umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin.
- Pepsin štěpí bílkoviny na polypeptidy.
- Mucin vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, který ji chrání před natrávením.
[zobrazit] Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|