Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Čát masála
Z Multimediaexpo.cz
Čát masála (hindsky चाट मसाला, anglicky chaat masala) je indická směs koření, používaná k vylepšení chuti jídel a nápojů. Její doslovný překlad je chuťovka z koření, kořeněná chuťovka (čát - chuťovka, svačinka, masála - koření).
Složení
Amčur (mangový prášek), asafoetida, černá sůl, džíra (indický kmín), hřebíček, chili, koriandr, máta, pipal, zázvor. Někdy se také přidává adžvajen, černý pepř, muškátový oříšek a semínka granátového jablka. Všechny složky jsou následně smíchány, poté vysušeny a výsledná směs se formuje do misky nebo na kovový tácek, popř. banánový list.
Použití
Používá se k dochucení různorodých pokrmů. Studená kuchyně - zeleninové a ovocné saláty, jogurty, chipsy, sušenky, chlebíčky. Teplá kuchyně - smažená jídla (maso, brambory, hranolky, zelenina), topinky, polévky, bramborová kaše. Nápoje - zeleninové a ovocné šťávy.
Léčivé využití
Kromě chuťového významu má směs, podle ajurvédy, také léčivé účinky:
- Amčur (mangový prášek) - zlepšuje metabolismus organismu
- Asafoetida - k usnadnění trávení, k posílení činnosti srdce a proti žaludečním potížím
- Černá sůl - má projímací účinky, proti nadýmání a bolestem břicha, proti střevním potížím a proti kašli a astmatu
- Džíra (indický kmín) - k zabránění plynatosti
- Hřebíček - k zabránění plynatosti, jako prevence koliky, k regulaci vnitřní teploty a proti kašli a astmatu
- Chili - má příznivý účinek na zažívání
- Koriandr - působí jako afrodiziakum
- Máta - na regulaci vnitřní teploty
- Pipal - k léčbě bronchitidy a proti onemocnění sleziny
- Zázvor - k regulaci vnitřní teploty
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |