V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Dekatování

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 29. 6. 2011, 08:28; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Soubor:Dekatiermaschine 3.jpg
Schéma kontinuálního dekatování
Dekatování (z franc.:decatir = odleštit) je paření tkanin a pletenin, kterým se má dosáhnout
  • odstranění silného, nepříjemného lesku, zamezení sráživosti a plný omak
  • zafixování mírného, trvalého lesku.[1]

Používá se hlavně u vlněných a polovlněných textilií, známé je však také dekatování zboží z bavlněných a umělých vláken. Počátky dekatování jsou (podle Ottova slovníku naučného) známé z Anglie kolem roku 1820. Propařování se provádí buďto na několika vrstvách textilie navinutých na perforovaném válci a nebo kontinuální metodou jak je to znázorněno na nákresu: Textilie (1) a nekonečný běhoun (2) vedený přes válečky (3) prochází společně přes dekatovací buben (4), na který jsou přitlačovány válcem (5). Na následujícím válci (6) se pak schlazuje.

Způsoby dekatování

Zpravidla se rozeznává mokrá, vakuová, lesklá a dokončovací dekatura.

  • Mokrá dekatura je nejintenzivnější. Zbožím obepínajícím perforovaný dekatovací buben se prohání po dobu asi 20 minut horká voda (cca. do 80°C) střídavě z vnějšku a z vnitřku a případně se propaří. Proces je zakončen ochlazením studenou vodou.
  • Při vakuovém (suchém) dekatování se vkládá válec se zbožím a s běhounem („souběžníkem“) do kotle, ten se odzdušní a po dobu 3-10 min. se do něj vhání pára o tlaku cca. 0,15 MPa. Chlazení se provádí studeným vzduchem.
  • Lesklá dekatura se provádí při větším napětí zboží, které se propařuje z vnějšku do dekatovacího válce mírně přehřátou párou.
  • K dokončovací dekatuře se používá buben většího průměru (900 mm), pára se zde prohání asi 4-6 minut a chladí se vzduchem. Měkčí omak zboží sedá dosáhnout neúplným odsátím páry.
  • Ke kontinuálnímu dekatování se používají většinou stroje se 2-3 dekatovacími válci, zboží zde prochází rychlostí až 10 m/min., stabilizační účinek je zpravidla nižší než při přerušovaném, pomalejším procesu.[2]

Vynikajících výsledků se dosahovalo tzv. pottingem, kterým se dříve zpracovávalo drahé zboží. Dekatování jednoho návinu trvalo však 3-5 hodin, pak se zboží převinulo a zpracování se opakovalo na rubní straně. Ručnímu žehlení s napařovací žehličkou se někdy také říká dekatování. Krabování je technologie, která působí podobným způsobem jako dekatování. Vlastní fixování je zde zpravidla kratší (2-4-min.), krabováním se většinou ustaluje textilie před barvením nebo bělením.

Literatura

  • Pospíšil a kol.: Příručka textilního odborníka, SNTL Praha 1981
  • Kießling/Matthes: Textil- Fachwörterbuch, Berlin 1993, ISBN 3-7949-0546-6

Reference

  1. Definice dekatování: http://cz.texsite.info/Dekatov%C3%A1n%C3%AD
  2. Kontinuální dekatovací stroj: http://www.m-tec-gmbh.com/de/popups/finish_tec.htm