V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Flavin

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 5. 2. 2023, 15:06; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Obecný vzorec flavinů. Základem jsou tři kondenzované cykly isoalloxazinu. R-skupina rozlišuje různé flaviny.
Flavin v oxidovaném a v redukovaném stavu; "R" reprezentuje skupinu, kde dochází k substitucím za vzniku různých flavinů

Flaviny jsou látky, jejichž molekula je odvozena od isoalloxazinu, žluté látky s třemi kondenzovanými cykly. Patří k nim zejména riboflavin (vitamín B2) a z něho odvozené kofaktory FAD a FMN. Tyto kofaktory jsou velmi často součástí mnohých významných proteinů a enzymů (tzv. flavoproteinů). Flavinový kruh je možné oxidovat (na flavochinony) a zpětně redukovat (na flavohydrochinony), a to někdy přes volný radikál (flavosemichinon).[1] Různé deriváty výchozího isoalloxazinu se vytváří substitucí na 10. uhlíku.[2]

Optické vlastnosti

Díky konjugovanému systému dvojných vazeb absorbují flaviny světlo v oblasti okolo 450 nm, což způsobuje jejich intenzivní žluté zbarvení. Snadný přechod flavinů do excitovaného stavu a následné vyzařování světla při přechodu na základní energetickou hladinu je podstatou bioluminiscence. Tyto jejich fotofyzikální vlastnosti hrají důležitou úlohu ve fotoreceptorech a v enzymech vyžadujících pro svou činnost světlo (například v DNA-fotolyazách).

Reference

  1. ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. Příprava vydání Lennarz,W.J., Lane, M.D.. [s.l.] : [s.n.]. Kapitola Flavins.  }
  2. Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York : Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1.  


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Flavin