V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Vitamín A

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 1. 7. 2013, 23:28; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Vitamín A
Strukturní vzorec
Registrační číslo CAS 68-26-8
Sumární vzorec C20H30O
Molární hmotnost 286,456 g/mol
Teplota tání 62–64 °C
Teplota varu 137–138 °C
Doporučená denní dávka 900 μg (dospělý muž)
700 μg (dospělá žena)
Maximální denní dávka 3000 μg

Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant.

Také je nezbytný pro vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí (xeróza). Zdrojem vitaminu A je alfa a beta karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva. Dalším zdrojem mohou být např. vnitřnosti. Při konzumaci zeleniny se nemusíme bát předávkování vitamínem A, ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít.

Obsah

Nedostatek vitamínu A

Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, a některé další poruchy (viz hypovitaminoza).

Předávkování

Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu (viz Hypervitaminoza).

Dávkování

Doporučená denní dávka je 750 μg/den, při dlouhodobém užívání jsou nutné pravidelné přestávky. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, obecně se nedoporučuje (může poškodit nervový systém plodu). Přírodní provitamín A (beta-karoten) by měl být bez vedlejších účinků. Diabetes vyvolává potíže v přeměně betakarotenu na vitamín A. Má-li však někdo nemocné srdce, měl by ho používat v sirupech a v práškách jen 3krát denně.

Snížená účinnost

Spaluje se při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100 °C.

Zdroje

Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.

Poznámka

Je synergický s vitamíny skupiny B, C, E, vápníkem a fosforem. Vitamín A sice působí proti rakovině, ale při dlouhodobém užívání dávek nad 1mg/den naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně. Většina přípravků je v množství 1.6 mg v tabletě, takové přípravky užíváme jednu tabletu obden, lépe je užívat jeho provitamín beta-karoten. Beta-karoten je neškodný, případné vyšší dávky se z těla vyloučí močí. Vitamín A se nachází pouze v živočišných produktech a beta-karoten jen v rostlinných.


Vitamíny

    Rozpustné ve vodě:  B1B2B3B5B6B9B12CH (B7)
    Rozpustné v tucích:  ADEK