Fazol
Z Multimediaexpo.cz
Fazol (Phaseolus) je rod luštěnin. Plody fazolu jsou lusky, které obsahují několik semen, označovaných jako fazole. Naše nejznámější vyzrálé fazole jsou hnědé, některé jsou ale i zelené a žluté. Ve fazolích je mnoho vitamínů, ale mohou také vyvolat nadýmání.
Obsah |
Druhy
Nejznámějším druhem je fazol obecný (Phaseolus vulgaris), méně pak například fazol měsíční (Phaseolus lunatus) nebo fazol šarlatový (Phaseolus coccineus). Existuje však mnoho jiných druhů:
Další druhy
|
|
|
Významná potravina
Fazole a ostatní druhy luštěnin tvoří důležitou složku potravin mnoha národních kuchyní. Třeba Brazilci si svůj jídelníček bez fazolí téměř nedokáží představit. Fazole jsou i součástí brazilského národního pokrmu zvaného feijoáda.
Externí odkazy
- Recept feijoáda Recept na přípravu feijoády - brazilského národního pokrmu z fazolí
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |