Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha
Z Multimediaexpo.cz
(Náš znak) |
(Popisy piv základní) |
||
Řádka 8: | Řádka 8: | ||
Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti. | Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovský Benedict světlý ležák | ||
+ | EPM: 12,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 5,0% obj. | ||
+ | Barva: světlá jantarová | ||
+ | Hořkost: 40 j.EBC | ||
+ | Rmutování: dekokční, 2 rmuty | ||
+ | Kvašení: spodní | ||
+ | Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovský Benedict tmavý ležák | ||
+ | EPM: 11,7% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 4,2% obj. | ||
+ | Barva: tmavo hnědá až černá | ||
+ | Hořkost: 30 j.EBC | ||
+ | Rmutování: dekokční, 1 rmut | ||
+ | Kvašení: spodní | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Klášterní IPA | ||
+ | EPM: 15,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 6,5% obj. | ||
+ | Barva: polotmavá do červena | ||
+ | Hořkost: 50 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuze | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Pšeničný Bock | ||
+ | EPM: 16,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 6,5% obj. | ||
+ | Barva: smetanově kávová až polotmavá | ||
+ | Hořkost: 25 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuze | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovské Abbey | ||
+ | EPM: 17,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 7,1% obj. | ||
+ | Barva: Polotmavé | ||
+ | Hořkost: 20 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuzní | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovský Benedict Imperial Lager | ||
+ | EPM: 20,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 8,5% obj. | ||
+ | Barva: tmavší jantarová | ||
+ | Hořkost: 55 j.EBC | ||
+ | Rmutování: dekokční, 2 rmut | ||
+ | Kvašení: spodní | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovský Benedict Imperial Stout | ||
+ | EPM: 21,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 8,0% obj. | ||
+ | Barva: temně černá | ||
+ | Hořkost: 35 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuzní | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged | ||
+ | EPM: 21,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 8,0% obj. | ||
+ | Barva: temně černá | ||
+ | Hořkost: 30 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuzní | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Porter | ||
+ | EPM: 18,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 7,5% obj. | ||
+ | Barva: Tmavě hnědá až černá | ||
+ | Hořkost: 25 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuzní | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Porter Barrel Aged | ||
+ | EPM: 18,5% hm | ||
+ | Obsah alkoholu: 7,5% obj. | ||
+ | Barva: Tmavě hnědá až černá | ||
+ | Hořkost: 25 j.EBC | ||
+ | Rmutování: infuzní | ||
+ | Kvašení: svrchní | ||
+ | Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky | ||
+ | Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C |
Verze z 20. 3. 2015, 14:55
Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.
Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3000 hl piva ročně. Pivovar je možné si prohlídnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.
Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.
Břevnovský Benedict světlý ležák
EPM: 12,5% hm
Obsah alkoholu: 5,0% obj.
Barva: světlá jantarová
Hořkost: 40 j.EBC
Rmutování: dekokční, 2 rmuty
Kvašení: spodní
Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
Břevnovský Benedict tmavý ležák
EPM: 11,7% hm
Obsah alkoholu: 4,2% obj.
Barva: tmavo hnědá až černá
Hořkost: 30 j.EBC
Rmutování: dekokční, 1 rmut
Kvašení: spodní
Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
Klášterní IPA
EPM: 15,5% hm
Obsah alkoholu: 6,5% obj.
Barva: polotmavá do červena
Hořkost: 50 j.EBC
Rmutování: infuze
Kvašení: svrchní
Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Pšeničný Bock
EPM: 16,5% hm
Obsah alkoholu: 6,5% obj.
Barva: smetanově kávová až polotmavá
Hořkost: 25 j.EBC
Rmutování: infuze
Kvašení: svrchní
Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovské Abbey
EPM: 17,5% hm
Obsah alkoholu: 7,1% obj.
Barva: Polotmavé
Hořkost: 20 j.EBC
Rmutování: infuzní
Kvašení: svrchní
Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovský Benedict Imperial Lager
EPM: 20,5% hm
Obsah alkoholu: 8,5% obj.
Barva: tmavší jantarová
Hořkost: 55 j.EBC
Rmutování: dekokční, 2 rmut
Kvašení: spodní
Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovský Benedict Imperial Stout
EPM: 21,5% hm
Obsah alkoholu: 8,0% obj.
Barva: temně černá
Hořkost: 35 j.EBC
Rmutování: infuzní
Kvašení: svrchní
Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged
EPM: 21,5% hm
Obsah alkoholu: 8,0% obj.
Barva: temně černá
Hořkost: 30 j.EBC
Rmutování: infuzní
Kvašení: svrchní
Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
Porter
EPM: 18,5% hm
Obsah alkoholu: 7,5% obj.
Barva: Tmavě hnědá až černá
Hořkost: 25 j.EBC
Rmutování: infuzní
Kvašení: svrchní
Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C
Porter Barrel Aged
EPM: 18,5% hm
Obsah alkoholu: 7,5% obj.
Barva: Tmavě hnědá až černá
Hořkost: 25 j.EBC
Rmutování: infuzní
Kvašení: svrchní
Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C