Šablona:Článek dne/2013/28
Z Multimediaexpo.cz
(+ Optimalizace) |
m (Nahrazení textu „<noinclude>[[Kategorie:Článek DNE“ textem „<noinclude>[[Kategorie:Archiv Článků DNE“) |
||
Řádka 10: | Řádka 10: | ||
Kombinace těchto složek dává fyziologicky vyrovnaný roztok, který je v rovnováze s osmotickým tlakem krve. Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde nacházíme kromě [[draslík]]u a [[sodík]]u, které jsou zde v příznivém poměru, také [[chloridy]], [[vápník]], [[fosfor]], [[hořčík]] a [[křemík]]. Z vitamínů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B – [[thiamin]] (3 % denní spotřeby v jednom litru piva), [[riboflavin]] (20 %), [[pyridoxin]] (31 %), [[niacin]] (45 %) a [[kyselina listová]] (52 %). Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu [[metabolismus|metabolických procesů]] (metabolismus sacharidů, lipidů aminokyselin), funkci nervového systému a další. Jeden litr piva obsahuje přibližně 400–500 kilokalorií představující přibližně 10 % denní spotřeby. | Kombinace těchto složek dává fyziologicky vyrovnaný roztok, který je v rovnováze s osmotickým tlakem krve. Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde nacházíme kromě [[draslík]]u a [[sodík]]u, které jsou zde v příznivém poměru, také [[chloridy]], [[vápník]], [[fosfor]], [[hořčík]] a [[křemík]]. Z vitamínů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B – [[thiamin]] (3 % denní spotřeby v jednom litru piva), [[riboflavin]] (20 %), [[pyridoxin]] (31 %), [[niacin]] (45 %) a [[kyselina listová]] (52 %). Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu [[metabolismus|metabolických procesů]] (metabolismus sacharidů, lipidů aminokyselin), funkci nervového systému a další. Jeden litr piva obsahuje přibližně 400–500 kilokalorií představující přibližně 10 % denní spotřeby. | ||
- | <noinclude>[[Kategorie: | + | <noinclude>[[Kategorie:Archiv Článků DNE]]</noinclude> |
Verze z 22. 2. 2015, 14:54
Pivo je kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.), který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení.
Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. Jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př.n.l. Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“.
V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. K roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok.
Pivo je tradičním a populárním nápojem, který má na území Česka dlouhou tradici. Je sice nápojem alkoholickým, ale kromě alkoholu pivo také obsahuje přibližně 2 000 dalších látek. Obsahuje významné množství velmi kvalitní vody, takže se jedná o výrazně zavodňující nápoj, dále obsahuje také sacharidy v podobě tzv. „rychlých kalorií“, bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerální látky.
Kombinace těchto složek dává fyziologicky vyrovnaný roztok, který je v rovnováze s osmotickým tlakem krve. Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde nacházíme kromě draslíku a sodíku, které jsou zde v příznivém poměru, také chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík. Z vitamínů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B – thiamin (3 % denní spotřeby v jednom litru piva), riboflavin (20 %), pyridoxin (31 %), niacin (45 %) a kyselina listová (52 %). Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu metabolických procesů (metabolismus sacharidů, lipidů aminokyselin), funkci nervového systému a další. Jeden litr piva obsahuje přibližně 400–500 kilokalorií představující přibližně 10 % denní spotřeby.