V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
(+ Masivní vylepšení, článek o pražském pivovaru akceptujeme)
(+ REAKTIVACE 220 sociálních sítí a dalších služeb dosahuje 90 procent stability v grafických skinech...Vektor a GuMaxDD (ostatní skiny zatím NE).)
Řádka 102: Řádka 102:
* Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání  pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
* Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání  pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
 +
== 220 sociálních sítí a dalších služeb (připojte se) ==
 +
<div class="addthis_native_toolbox"></div>
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://brevnovskypivovar.cz/ Oficiální stránka – Břevnovský pivovar]
* [http://brevnovskypivovar.cz/ Oficiální stránka – Břevnovský pivovar]

Verze z 21. 7. 2016, 13:48

Znak našeho pivovaru
Pohled na zařízení pivovaru (2012)
Pohled na zařízení pivovaru (2012)

Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.

Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3 000 hl piva ročně. Pivovar je možné si prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.

Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.

Obsah

Základní popisy piv

Břevnovský Benedict světlý ležák

  • EPM: 12,5% hm
  • Obsah alkoholu: 5,0% obj.
  • Barva: světlá jantarová
  • Hořkost: 40 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 2 rmuty
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C

Břevnovský Benedict tmavý ležák

  • EPM: 11,7% hm
  • Obsah alkoholu: 4,2% obj.
  • Barva: tmavo hnědá až černá
  • Hořkost: 30 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 1 rmut
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C

Klášterní IPA

  • EPM: 15,5% hm
  • Obsah alkoholu: 6,5% obj.
  • Barva: polotmavá do červena
  • Hořkost: 50 j.EBC
  • Rmutování: infuze
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Pšeničný Bock

  • EPM: 16,5% hm
  • Obsah alkoholu: 6,5% obj.
  • Barva: smetanově kávová až polotmavá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuze
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší  plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovské Abbey

  • EPM: 17,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,1% obj.
  • Barva: Polotmavé
  • Hořkost: 20 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovský Benedict Imperial Lager

  • EPM: 20,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,5% obj.
  • Barva: tmavší jantarová
  • Hořkost: 55 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 2 rmut
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovský Benedict Imperial Stout

  • EPM: 21,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,0% obj.
  • Barva: temně černá
  • Hořkost: 35 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged

  • EPM: 21,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,0% obj.
  • Barva: temně černá
  • Hořkost: 30 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
  • Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

Porter

  • EPM: 18,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,5% obj.
  • Barva: Tmavě hnědá až černá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C

Porter Barrel Aged

  • EPM: 18,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,5% obj.
  • Barva: Tmavě hnědá až černá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
  • Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

220 sociálních sítí a dalších služeb (připojte se)

Externí odkazy