Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha
Z Multimediaexpo.cz
(Popisy piv základní) |
(+ Masivní vylepšení, článek o pražském pivovaru akceptujeme) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
[[Soubor:Znak brevnovsky pivovar.JPG|thumb|220px|Znak našeho pivovaru]] | [[Soubor:Znak brevnovsky pivovar.JPG|thumb|220px|Znak našeho pivovaru]] | ||
- | [[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 1.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru]] | + | [[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 1.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru (2012)]] |
- | [[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 2.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru]] | + | [[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 2.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru (2012)]] |
- | Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen. | + | Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. [[Pivovar]] pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen. |
- | Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný | + | Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení [[pivovar]]u je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3 000 [[Litr|hl]] [[Pivo|piva]] ročně. [[Pivovar]] je možné si prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. |
- | V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro | + | V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict. |
- | Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů | + | Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z [[Česká republika|České republiky]] i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti. |
+ | == Základní popisy piv == | ||
+ | === Břevnovský Benedict světlý ležák === | ||
+ | * EPM: 12,5% hm | ||
+ | * Obsah alkoholu: 5,0% obj. | ||
+ | * Barva: světlá jantarová | ||
+ | * Hořkost: 40 j.EBC | ||
+ | * Rmutování: dekokční, 2 rmuty | ||
+ | * Kvašení: spodní | ||
+ | * Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C | ||
- | Břevnovský Benedict | + | === Břevnovský Benedict tmavý ležák === |
- | EPM: | + | * EPM: 11,7% hm |
- | Obsah alkoholu: | + | * Obsah alkoholu: 4,2% obj. |
- | Barva: | + | * Barva: tmavo hnědá až černá |
- | Hořkost: | + | * Hořkost: 30 j.EBC |
- | Rmutování: | + | * Rmutování: dekokční, 1 rmut |
- | Kvašení: | + | * Kvašení: spodní |
- | Senzorický charakter: | + | * Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C |
+ | === Klášterní IPA === | ||
+ | * EPM: 15,5% hm | ||
+ | * Obsah alkoholu: 6,5% obj. | ||
+ | * Barva: polotmavá do červena | ||
+ | * Hořkost: 50 j.EBC | ||
+ | * Rmutování: infuze | ||
+ | * Kvašení: svrchní | ||
+ | * Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
- | + | === Pšeničný Bock === | |
- | EPM: | + | * EPM: 16,5% hm |
- | Obsah alkoholu: | + | * Obsah alkoholu: 6,5% obj. |
- | Barva: | + | * Barva: smetanově kávová až polotmavá |
- | Hořkost: | + | * Hořkost: 25 j.EBC |
- | Rmutování: | + | * Rmutování: infuze |
- | Kvašení: | + | * Kvašení: svrchní |
- | Senzorický charakter: | + | * Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C |
- | + | === Břevnovské Abbey === | |
- | + | * EPM: 17,5% hm | |
- | + | * Obsah alkoholu: 7,1% obj. | |
- | + | * Barva: Polotmavé | |
- | + | * Hořkost: 20 j.EBC | |
- | + | * Rmutování: infuzní | |
- | + | * Kvašení: svrchní | |
- | + | * Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | Břevnovské Abbey | + | |
- | EPM: | + | |
- | Obsah alkoholu: | + | |
- | Barva: | + | |
- | Hořkost: | + | |
- | Rmutování: | + | |
- | Kvašení: | + | |
- | Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | + | |
+ | === Břevnovský Benedict Imperial Lager === | ||
+ | * EPM: 20,5% hm | ||
+ | * Obsah alkoholu: 8,5% obj. | ||
+ | * Barva: tmavší jantarová | ||
+ | * Hořkost: 55 j.EBC | ||
+ | * Rmutování: dekokční, 2 rmut | ||
+ | * Kvašení: spodní | ||
+ | * Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C | ||
- | + | === Břevnovský Benedict Imperial Stout === | |
- | + | * EPM: 21,5% hm | |
- | + | * Obsah alkoholu: 8,0% obj. | |
- | + | * Barva: temně černá | |
- | + | * Hořkost: 35 j.EBC | |
- | + | * Rmutování: infuzní | |
- | + | * Kvašení: svrchní | |
- | + | * Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | |
- | + | ||
- | + | ||
- | Břevnovský Benedict Imperial Stout | + | |
- | EPM: | + | |
- | Obsah alkoholu: | + | |
- | Barva: | + | |
- | Hořkost: | + | |
- | Rmutování: | + | |
- | Kvašení: | + | |
- | Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | + | |
+ | === Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged === | ||
+ | * EPM: 21,5% hm | ||
+ | * Obsah alkoholu: 8,0% obj. | ||
+ | * Barva: temně černá | ||
+ | * Hořkost: 30 j.EBC | ||
+ | * Rmutování: infuzní | ||
+ | * Kvašení: svrchní | ||
+ | * Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky | ||
+ | * Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | ||
- | + | === Porter === | |
- | EPM: | + | * EPM: 18,5% hm |
- | Obsah alkoholu: | + | * Obsah alkoholu: 7,5% obj. |
- | Barva: | + | * Barva: Tmavě hnědá až černá |
- | Hořkost: | + | * Hořkost: 25 j.EBC |
- | Rmutování: | + | * Rmutování: infuzní |
- | Kvašení: | + | * Kvašení: svrchní |
- | + | * Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C | |
- | Senzorický charakter: | + | |
+ | === Porter Barrel Aged === | ||
+ | * EPM: 18,5% hm | ||
+ | * Obsah alkoholu: 7,5% obj. | ||
+ | * Barva: Tmavě hnědá až černá | ||
+ | * Hořkost: 25 j.EBC | ||
+ | * Rmutování: infuzní | ||
+ | * Kvašení: svrchní | ||
+ | * Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky | ||
+ | * Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C | ||
- | + | == Externí odkazy == | |
- | + | * [http://brevnovskypivovar.cz/ Oficiální stránka – Břevnovský pivovar] | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | [[Kategorie:České pivovary]] | |
- | + | [[Kategorie:Originální články Multimediaexpo.cz]] | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + |
Verze z 20. 3. 2015, 15:25
Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.
Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3 000 hl piva ročně. Pivovar je možné si prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.
Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.
Obsah |
Základní popisy piv
Břevnovský Benedict světlý ležák
- EPM: 12,5% hm
- Obsah alkoholu: 5,0% obj.
- Barva: světlá jantarová
- Hořkost: 40 j.EBC
- Rmutování: dekokční, 2 rmuty
- Kvašení: spodní
- Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
Břevnovský Benedict tmavý ležák
- EPM: 11,7% hm
- Obsah alkoholu: 4,2% obj.
- Barva: tmavo hnědá až černá
- Hořkost: 30 j.EBC
- Rmutování: dekokční, 1 rmut
- Kvašení: spodní
- Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
Klášterní IPA
- EPM: 15,5% hm
- Obsah alkoholu: 6,5% obj.
- Barva: polotmavá do červena
- Hořkost: 50 j.EBC
- Rmutování: infuze
- Kvašení: svrchní
- Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Pšeničný Bock
- EPM: 16,5% hm
- Obsah alkoholu: 6,5% obj.
- Barva: smetanově kávová až polotmavá
- Hořkost: 25 j.EBC
- Rmutování: infuze
- Kvašení: svrchní
- Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovské Abbey
- EPM: 17,5% hm
- Obsah alkoholu: 7,1% obj.
- Barva: Polotmavé
- Hořkost: 20 j.EBC
- Rmutování: infuzní
- Kvašení: svrchní
- Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovský Benedict Imperial Lager
- EPM: 20,5% hm
- Obsah alkoholu: 8,5% obj.
- Barva: tmavší jantarová
- Hořkost: 55 j.EBC
- Rmutování: dekokční, 2 rmut
- Kvašení: spodní
- Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
Břevnovský Benedict Imperial Stout
- EPM: 21,5% hm
- Obsah alkoholu: 8,0% obj.
- Barva: temně černá
- Hořkost: 35 j.EBC
- Rmutování: infuzní
- Kvašení: svrchní
- Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged
- EPM: 21,5% hm
- Obsah alkoholu: 8,0% obj.
- Barva: temně černá
- Hořkost: 30 j.EBC
- Rmutování: infuzní
- Kvašení: svrchní
- Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
- Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
Porter
- EPM: 18,5% hm
- Obsah alkoholu: 7,5% obj.
- Barva: Tmavě hnědá až černá
- Hořkost: 25 j.EBC
- Rmutování: infuzní
- Kvašení: svrchní
- Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C
Porter Barrel Aged
- EPM: 18,5% hm
- Obsah alkoholu: 7,5% obj.
- Barva: Tmavě hnědá až černá
- Hořkost: 25 j.EBC
- Rmutování: infuzní
- Kvašení: svrchní
- Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
- Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C