V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
(Popisy piv základní)
(+ Masivní vylepšení, článek o pražském pivovaru akceptujeme)
Řádka 1: Řádka 1:
[[Soubor:Znak brevnovsky pivovar.JPG|thumb|220px|Znak našeho pivovaru]]
[[Soubor:Znak brevnovsky pivovar.JPG|thumb|220px|Znak našeho pivovaru]]
-
[[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 1.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru]]  
+
[[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 1.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru (2012)]]  
-
[[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 2.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru]]
+
[[Soubor:Brevnovsky klasterni pivovar 2.JPG|thumb|220px|Pohled na zařízení pivovaru (2012)]]
-
Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást  hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.
+
Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást  hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. [[Pivovar]] pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.
-
Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3000 hl piva ročně. Pivovar je možné si prohlídnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva.  
+
Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení [[pivovar]]u je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3 000 [[Litr|hl]] [[Pivo|piva]] ročně. [[Pivovar]] je možné si prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva.  
-
V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.
+
V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.
-
Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.
+
Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z [[Česká republika|České republiky]] i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.
 +
== Základní popisy piv ==
 +
=== Břevnovský Benedict světlý ležák ===
 +
* EPM: 12,5% hm
 +
* Obsah alkoholu: 5,0% obj.
 +
* Barva: světlá jantarová
 +
* Hořkost: 40 j.EBC
 +
* Rmutování: dekokční, 2 rmuty
 +
* Kvašení: spodní
 +
* Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
-
Břevnovský Benedict světlý ležák
+
=== Břevnovský Benedict tmavý ležák ===
-
EPM: 12,5% hm
+
* EPM: 11,7% hm
-
Obsah alkoholu: 5,0% obj.
+
* Obsah alkoholu: 4,2% obj.
-
Barva: světlá jantarová
+
* Barva: tmavo hnědá až černá
-
Hořkost: 40 j.EBC
+
* Hořkost: 30 j.EBC
-
Rmutování: dekokční, 2 rmuty
+
* Rmutování: dekokční, 1 rmut
-
Kvašení: spodní
+
* Kvašení: spodní
-
Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
+
* Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak  pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C
 +
=== Klášterní IPA ===
 +
* EPM: 15,5% hm
 +
* Obsah alkoholu: 6,5% obj.
 +
* Barva: polotmavá do červena
 +
* Hořkost: 50 j.EBC
 +
* Rmutování: infuze
 +
* Kvašení: svrchní
 +
* Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele.  Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
-
Břevnovský Benedict tmavý ležák
+
=== Pšeničný Bock ===
-
EPM: 11,7% hm
+
* EPM: 16,5% hm
-
Obsah alkoholu: 4,2% obj.
+
* Obsah alkoholu: 6,5% obj.
-
Barva: tmavo hnědá černá
+
* Barva: smetanově kávová polotmavá
-
Hořkost: 30 j.EBC
+
* Hořkost: 25 j.EBC
-
Rmutování: dekokční, 1 rmut
+
* Rmutování: infuze
-
Kvašení: spodní
+
* Kvašení: svrchní
-
Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak  pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je - 9°C
+
* Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší  plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
-
 
+
=== Břevnovské Abbey ===
-
Klášterní IPA
+
* EPM: 17,5% hm
-
EPM: 15,5% hm
+
* Obsah alkoholu: 7,1% obj.
-
Obsah alkoholu: 6,5% obj.
+
* Barva: Polotmavé  
-
Barva: polotmavá do červena
+
* Hořkost: 20 j.EBC
-
Hořkost: 50 j.EBC
+
* Rmutování: infuzní
-
Rmutování: infuze
+
* Kvašení: svrchní
-
Kvašení: svrchní
+
* Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti.  Připomíná svým charakterem  polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
-
Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele.  Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
+
-
 
+
-
 
+
-
Pšeničný Bock
+
-
EPM: 16,5% hm
+
-
Obsah alkoholu: 6,5% obj.
+
-
Barva: smetanově kávová až polotmavá
+
-
Hořkost: 25 j.EBC
+
-
Rmutování: infuze
+
-
Kvašení: svrchní
+
-
Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší  plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
+
-
 
+
-
 
+
-
Břevnovské Abbey
+
-
EPM: 17,5% hm
+
-
Obsah alkoholu: 7,1% obj.
+
-
Barva: Polotmavé  
+
-
Hořkost: 20 j.EBC
+
-
Rmutování: infuzní
+
-
Kvašení: svrchní
+
-
Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti.  Připomíná svým charakterem  polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
+
   
   
 +
=== Břevnovský Benedict Imperial Lager ===
 +
* EPM: 20,5% hm
 +
* Obsah alkoholu: 8,5% obj.
 +
* Barva: tmavší jantarová
 +
* Hořkost: 55 j.EBC
 +
* Rmutování: dekokční, 2 rmut
 +
* Kvašení: spodní
 +
* Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
-
Břevnovský Benedict Imperial Lager
+
=== Břevnovský Benedict Imperial Stout ===
-
EPM: 20,5% hm
+
* EPM: 21,5% hm
-
Obsah alkoholu: 8,5% obj.
+
* Obsah alkoholu: 8,0% obj.
-
Barva: tmavší jantarová
+
* Barva: temně černá
-
Hořkost: 55 j.EBC
+
* Hořkost: 35 j.EBC
-
Rmutování: dekokční, 2 rmut
+
* Rmutování: infuzní
-
Kvašení: spodní
+
* Kvašení: svrchní
-
Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C
+
* Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády.  Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
-
 
+
-
 
+
-
Břevnovský Benedict Imperial Stout
+
-
EPM: 21,5% hm
+
-
Obsah alkoholu: 8,0% obj.
+
-
Barva: temně černá
+
-
Hořkost: 35 j.EBC
+
-
Rmutování: infuzní
+
-
Kvašení: svrchní
+
-
Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády.  Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
+
 +
=== Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged ===
 +
* EPM: 21,5% hm
 +
* Obsah alkoholu: 8,0% obj.
 +
* Barva: temně černá
 +
* Hořkost: 30 j.EBC
 +
* Rmutování: infuzní
 +
* Kvašení: svrchní
 +
* Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
 +
* Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání  pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
-
Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged
+
=== Porter ===
-
EPM: 21,5% hm
+
* EPM: 18,5% hm
-
Obsah alkoholu: 8,0% obj.
+
* Obsah alkoholu: 7,5% obj.
-
Barva: temně černá
+
* Barva: Tmavě hnědá až černá  
-
Hořkost: 30 j.EBC
+
* Hořkost: 25 j.EBC
-
Rmutování: infuzní
+
* Rmutování: infuzní
-
Kvašení: svrchní
+
* Kvašení: svrchní
-
Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
+
* Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C
-
Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
+
 +
=== Porter Barrel Aged ===
 +
* EPM: 18,5% hm
 +
* Obsah alkoholu: 7,5% obj.
 +
* Barva: Tmavě hnědá až černá
 +
* Hořkost: 25 j.EBC
 +
* Rmutování: infuzní
 +
* Kvašení: svrchní
 +
* Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
 +
* Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání  pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
-
Porter
+
== Externí odkazy ==
-
EPM: 18,5% hm
+
* [http://brevnovskypivovar.cz/ Oficiální stránka – Břevnovský pivovar]
-
Obsah alkoholu: 7,5% obj.
+
-
Barva: Tmavě hnědá až černá
+
-
Hořkost: 25 j.EBC
+
-
Rmutování: infuzní
+
-
Kvašení: svrchní
+
-
Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a  ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C
+
-
Porter Barrel Aged
+
[[Kategorie:České pivovary]]
-
EPM: 18,5% hm
+
[[Kategorie:Originální články Multimediaexpo.cz]]
-
Obsah alkoholu: 7,5% obj.
+
-
Barva: Tmavě hnědá až černá
+
-
Hořkost: 25 j.EBC
+
-
Rmutování: infuzní
+
-
Kvašení: svrchní
+
-
Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
+
-
Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání  pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C
+

Verze z 20. 3. 2015, 15:25

Znak našeho pivovaru
Pohled na zařízení pivovaru (2012)
Pohled na zařízení pivovaru (2012)

Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar. Jde tedy o první známý pivovar v Čechách. Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen.

Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3 000 hl piva ročně. Pivovar je možné si prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně. Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví a PET lahví, případně do přinesených vlastních party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.

Součástí pivovaru je také školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a pro zájemce o domácí vaření piva. Pořádají se zde i řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem, které jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti.

Obsah

Základní popisy piv

Břevnovský Benedict světlý ležák

  • EPM: 12,5% hm
  • Obsah alkoholu: 5,0% obj.
  • Barva: světlá jantarová
  • Hořkost: 40 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 2 rmuty
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Klasický představitel tradičního českého ležáku s vyváženou kombinací plnosti, zbytkové sladkosti a intenzivní, ale jemné hořkosti s znatelným hmelovým aroma. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C

Břevnovský Benedict tmavý ležák

  • EPM: 11,7% hm
  • Obsah alkoholu: 4,2% obj.
  • Barva: tmavo hnědá až černá
  • Hořkost: 30 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 1 rmut
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Pivo s výrazným karamelovým charakterem, střední plností a sladkostí a znatelnou hořkostí jednak chmelovou, jednak pocházející z barevného sladu. Optimální teplota konzumace je 7°- 9°C

Klášterní IPA

  • EPM: 15,5% hm
  • Obsah alkoholu: 6,5% obj.
  • Barva: polotmavá do červena
  • Hořkost: 50 j.EBC
  • Rmutování: infuze
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Klášterní IPA je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Má plné tělo, vyšší, mírně drsnou ale příjemnou hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Pšeničný Bock

  • EPM: 16,5% hm
  • Obsah alkoholu: 6,5% obj.
  • Barva: smetanově kávová až polotmavá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuze
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Výrazná hřebíčková a banánová vůně a chuť je příjemně doplněna karamelem pocházejícím z pšeničného karamelového sladu. Tento intenzivní buket v kombinaci s vyšší  plností činí z tohoto piva lahodný pivní dezert. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovské Abbey

  • EPM: 17,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,1% obj.
  • Barva: Polotmavé
  • Hořkost: 20 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovský Benedict Imperial Lager

  • EPM: 20,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,5% obj.
  • Barva: tmavší jantarová
  • Hořkost: 55 j.EBC
  • Rmutování: dekokční, 2 rmut
  • Kvašení: spodní
  • Senzorický charakter: Pivo, které si přes svou velikou sílu zachovalo charakter i pitelnost českého ležáku. Optimální teplota konzumace je 10°- 12°C

Břevnovský Benedict Imperial Stout

  • EPM: 21,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,0% obj.
  • Barva: temně černá
  • Hořkost: 35 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Pivo má výrazné ovocné tóny kombinované s chutí i vůní kvalitní hořké čokolády. Jde typické dezertní pivo. Tento typ piva byl původně vyroben v Anglii pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

Břevnovský Benedict Imperial Stout Barrel Aged

  • EPM: 21,5% hm
  • Obsah alkoholu: 8,0% obj.
  • Barva: temně černá
  • Hořkost: 30 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
  • Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původnímu čokoládovo-ovocnému charakteru přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu. Optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

Porter

  • EPM: 18,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,5% obj.
  • Barva: Tmavě hnědá až černá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Senzorický charakter: Silná plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních dělá z tohoto piva vhodný nápoj doplňující siestu svátečních odpolední. Optimální teplota pro konzumaci je 10° - 12°C

Porter Barrel Aged

  • EPM: 18,5% hm
  • Obsah alkoholu: 7,5% obj.
  • Barva: Tmavě hnědá až černá
  • Hořkost: 25 j.EBC
  • Rmutování: infuzní
  • Kvašení: svrchní
  • Zrání: min. 4 měsíce v dubovém sudu od skotské whisky
  • Senzorický charakter: Pivo dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky. Tím k původním ovocným tónům po černých třešních přidalo ještě znatelné kouřové a rašelinové tóny. Pro dokonalé vychutnání pivo vyžaduje čas a pohodu, optimální teplota konzumace je 14°- 16°C

Externí odkazy