dokončit zcela nový balíček 900 000 fotografií na plných 100 procent !!
Nedostižná hranice 4 000 000 fotografií se února 2026 už nedožije...

Restaurace (pohostinství)
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
m (Nahrazení textu „|thumb|upright|“ textem „|thumb|200px|“) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Image:CZ-IJ11a Restaurace.jpg|thumb| | + | [[Image:CZ-IJ11a Restaurace.jpg|thumb|200px|left|Česká dopravní značka upozorňující na blízkost restaurace.]] |
[[Image:Rejviz Guesthouse interior.jpg|thumb|Interiér restaurace]] | [[Image:Rejviz Guesthouse interior.jpg|thumb|Interiér restaurace]] | ||
'''Restaurace''' je druh [[podnik]]u, ve kterém je nabízeno ke koupi [[jídlo]] a pití. Jedná se zpravidla o místnost, či budovu, ve které je v určitém [[čas]]ovém rozmezí možné zakoupit uvařená jídla, což restauraci odlišuje od [[hospoda|hospody]], která je primárně určena ke konzumaci [[nápoj]]ů. Restaurace je brána jako společensky přijatelnější na různé [[oslava|oslavy]] než hospoda či bar. | '''Restaurace''' je druh [[podnik]]u, ve kterém je nabízeno ke koupi [[jídlo]] a pití. Jedná se zpravidla o místnost, či budovu, ve které je v určitém [[čas]]ovém rozmezí možné zakoupit uvařená jídla, což restauraci odlišuje od [[hospoda|hospody]], která je primárně určena ke konzumaci [[nápoj]]ů. Restaurace je brána jako společensky přijatelnější na různé [[oslava|oslavy]] než hospoda či bar. |
Aktuální verze z 15. 12. 2014, 08:50
Restaurace je druh podniku, ve kterém je nabízeno ke koupi jídlo a pití. Jedná se zpravidla o místnost, či budovu, ve které je v určitém časovém rozmezí možné zakoupit uvařená jídla, což restauraci odlišuje od hospody, která je primárně určena ke konzumaci nápojů. Restaurace je brána jako společensky přijatelnější na různé oslavy než hospoda či bar. Jako symbol restaurace se používají zkřížené příbory, lžíce a vidlička nebo nůž a vidlička. Restaurace má zpravidla uzpůsobenou otvírací dobu dle obvyklých stravovacích návyků. Otvírá se většinou dopoledne kvůli výdeji obědů, druhá špička se nachází ve večerních hodinách. Oproti barům a hospodám zavírá většinou okolo 22:00 hodiny. Některé restaurace mohou mít určitá pravidla, kterými podmiňují vstup, například vstup ve společenském obleku nebo přítomnost kravaty. V restauraci se hodnotí a kontroluje kvalita jídla, obsluha, dostatečně vyhovující cena a vhodná atmosféra.
V České republice mají restaurace, stejně jako jiné podniky určené k pohostinství, vyhrazený prostor pro nekuřáky.
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |