Koláč
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ Moje Fotka !) |
||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Koláčky.jpg|thumb|Tradiční české [[ | + | [[Soubor:Koláčky.jpg|thumb|240px|Tradiční české [[Mák|makové]] a [[povidlo]]vé koláčky připravované na [[posvícení]].]] |
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:Valassky FRGAL s naplni Hruskovou-9-7-2024-05.JPG|thumb|240px|Tradiční valašský hruškový frgál]] |
'''Koláč''' je druh sladkého [[pečivo|pečiva]], který se připravuje pečením z různých druhů [[těsto|těsta]] v závislosti na připravovaném druhu. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký většinou kruhový plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. | '''Koláč''' je druh sladkého [[pečivo|pečiva]], který se připravuje pečením z různých druhů [[těsto|těsta]] v závislosti na připravovaném druhu. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký většinou kruhový plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. | ||
- | V Čechách se nejčastějši jako koláč označuje menší [[ | + | V Čechách se nejčastějši jako koláč označuje menší [[Kružnice|kruhové]] pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň ([[mák|makovou]], [[tvaroh]]ovou, [[Oříšek (plod)|ořechovou]], [[marmeláda|marmeládovou]] atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během [[posvícení]] jako sváteční pohoštění a nebo při významných událostech (např. [[svatba]]). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 [[Metr#Centimetr|cm]] a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou [[drobenka|drobenkou]], či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. |
- | Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. [[frgál]]y, velikosti přibližně | + | Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. [[frgál]]y, velikosti přibližně 30 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek. |
== Zajímavosti == | == Zajímavosti == | ||
Řádka 9: | Řádka 9: | ||
- | {{Článek z Wikipedie}} | + | {{Commonscat|Kolache}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Sladké pečivo]] | [[Kategorie:Sladké pečivo]] |
Aktuální verze z 10. 7. 2024, 13:38
Koláč je druh sladkého pečiva, který se připravuje pečením z různých druhů těsta v závislosti na připravovaném druhu. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký většinou kruhový plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastějši jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění a nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. frgály, velikosti přibližně 30 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.
Zajímavosti
Na některých místech v Česku se peče svatební koláč, který je mnohem větší a který současně pojídají oba novomanželé.
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |