Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Jalovčinka
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
|||
(Nejsou zobrazeny 2 mezilehlé verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[ | + | [[Soubor:Juniperus communis cones.jpg|thumb|240px|Snítka jalovce obecného s několika jalovčinkami]] |
+ | [[Soubor:Juniperus-spice.jpg|thumb|240px|Sušené plody jako koření]] | ||
'''Jalovčinky''' nebo také '''jalovcové bobule''' jsou [[aroma]]tické [[Plod (botanika)|plody]] [[Jalovec obecný|jalovce]]. Jsou vítanou přísadou jídel ze [[zvěř]]iny a [[raba|ryb]]. Dodávají také typickou vůni [[gin]]u nebo slovenské [[Borovička (nápoj)|borovičce]] (slovenský název jalovce je Borievka obyčajná) . | '''Jalovčinky''' nebo také '''jalovcové bobule''' jsou [[aroma]]tické [[Plod (botanika)|plody]] [[Jalovec obecný|jalovce]]. Jsou vítanou přísadou jídel ze [[zvěř]]iny a [[raba|ryb]]. Dodávají také typickou vůni [[gin]]u nebo slovenské [[Borovička (nápoj)|borovičce]] (slovenský název jalovce je Borievka obyčajná) . | ||
- | Plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou užívány už od starověku. [[Jalovec obecný]] je i v [[ | + | Plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou užívány už od starověku. [[Jalovec obecný]] je i v [[Česká republika|Česku]] domácí rostlinou a je chráněn. Je to [[jehličnany|jehličnan]], často vysazovaný jako okrasný a vytváří samčí i samičí [[Rostliny|rostliny]]. |
Jalovčinky jsou [[moč]]opudné, prokrvují [[sliznice|sliznici]] [[trávicí soustava|trávícího traktu]] a zlepšují trávení. Působí proti [[nadýmání]]. Ulehčují i [[dýchání]]. | Jalovčinky jsou [[moč]]opudné, prokrvují [[sliznice|sliznici]] [[trávicí soustava|trávícího traktu]] a zlepšují trávení. Působí proti [[nadýmání]]. Ulehčují i [[dýchání]]. | ||
Řádka 10: | Řádka 11: | ||
== Související články == | == Související články == | ||
* [[Kuchařské umění]] | * [[Kuchařské umění]] | ||
+ | |||
{{Článek z Wikipedie}} | {{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Koření]] | [[Kategorie:Koření]] |
Aktuální verze z 11. 4. 2023, 08:47
Jalovčinky nebo také jalovcové bobule jsou aromatické plody jalovce. Jsou vítanou přísadou jídel ze zvěřiny a ryb. Dodávají také typickou vůni ginu nebo slovenské borovičce (slovenský název jalovce je Borievka obyčajná) .
Plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou užívány už od starověku. Jalovec obecný je i v Česku domácí rostlinou a je chráněn. Je to jehličnan, často vysazovaný jako okrasný a vytváří samčí i samičí rostliny.
Jalovčinky jsou močopudné, prokrvují sliznici trávícího traktu a zlepšují trávení. Působí proti nadýmání. Ulehčují i dýchání.
Jalovčinky jsou vhodné do těžších pokrmů.
Související články
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |