V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Skupenské teplo tuhnutí
Z Multimediaexpo.cz
(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi) |
m (Nahrazení textu „</math>“ textem „\)</big>“) |
||
(Nejsou zobrazeny 2 mezilehlé verze.) | |||
Řádka 6: | Řádka 6: | ||
==Značení== | ==Značení== | ||
- | * Značka: < | + | * Značka: <big>\(L_t\)</big> |
* Základní [[fyzikální jednotka|jednotka]]: [[joule]], zkratka ''J'' | * Základní [[fyzikální jednotka|jednotka]]: [[joule]], zkratka ''J'' | ||
* Další jednotky: kilojoule ''kJ'', megajoule ''MJ'' | * Další jednotky: kilojoule ''kJ'', megajoule ''MJ'' | ||
Řádka 12: | Řádka 12: | ||
==Výpočet== | ==Výpočet== | ||
Hodnotu skupenského tepla tuhnutí lze určit ze vztahu | Hodnotu skupenského tepla tuhnutí lze určit ze vztahu | ||
- | :< | + | :<big>\(L_t = m l_t \,\)</big>, |
- | kde < | + | kde <big>\(m\)</big> je [[hmotnost]] a <big>\(l_t\)</big> je [[měrné skupenské teplo tuhnutí]], jehož hodnota je stejná jako hodnota [[měrné skupenské teplo tání|měrného skupenského tepla tání]]. |
== Související články == | == Související články == |
Aktuální verze z 14. 8. 2022, 14:53
Skupenské teplo tuhnutí je teplo, které odevzdá kapalina při přechodu na pevnou látku během tuhnutí.
Velikost skupenského tepla tuhnutí je pro stejnou látku stejná jako velikost skupenského tepla tání.
Teplo, které odevzdá 1 kilogram látky se nazývá měrné skupenské teplo tuhnutí.
Značení
Výpočet
Hodnotu skupenského tepla tuhnutí lze určit ze vztahu
- \(L_t = m l_t \,\),
kde \(m\) je hmotnost a \(l_t\) je měrné skupenské teplo tuhnutí, jehož hodnota je stejná jako hodnota měrného skupenského tepla tání.
Související články
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |