Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Zázvor
Z Multimediaexpo.cz
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.
V obchodě je známý zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané oddenky).
Obsah |
Původ
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.
Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky jej v 16. století zavezli Španělé.
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí.[1]
Rostlina
Zázvor obecný (pravý) (Zingiber oficinale) je vytrvalá rostlina. Má květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy. Koření ze získává z oddenku (někdy chybně uváděno z kořene).
Chuť
Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.
Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).
Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.
Pokrmy
- Kandovaný zázvor - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách vaření na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.
- Perník
- Zázvorky - staročeské vánoční cukroví[2]
- Zázvorové pivo - slabší pivo, oblíbené ve Velké Británii.
- Zázvorový čaj - je asijskou specialitou.
- Zázvorová zmrzlina
- Zázvorová káva - káva nebo čaj mohou být ochuceny zázvorem.
- Zázvorové víno - je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem prodávaný v zelené lahvi.
- Gari - v Japonsku používaná forma nakládaného růžového zázvoru do pokrmů suši.
Koření v západní kuchyni
Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.
Zajímavosti
Slovenský název této rostliny ďumbier dal název nejvyššímu vrchu Nízkých Tater.
Pěstování
Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. V roce 2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce byla ale určena pro vlastní spotřebu.[3] V roce 2017 bylo podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) celosvětově vyprodukováno přibližně 3,04 milionu tun zázvoru. Tabulka uvádí přehled šesti největších producentů zázvoru na světě, kteří vyprodukovali celkem 86,9 % světové produkce.
Pořadí | Stát | Množství (v tunách) |
---|---|---|
1 | Indie | 1 070 000 |
2 | Čína | 557 303 |
3 | Nigérie | 349 895 |
4 | Nepál | 279 504 |
5 | Indonésie | 216 587 |
6 | Thajsko | 216 587 |
Svět celkem | 3 038 122 |
Galerie obrázků
Řez mladým oddenkem |
Zázvorové pivo je oblíbené ve Velké Británii |
Související články
Reference
- ↑ Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost: 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007.
- ↑ Vánoční cukroví - staročeské zázvorky
- ↑ Crops and livestock products > Ginger (statistika FAO) [online]. fao.org, [cit. 2019-08-09]. Dostupné online. (en)
- ↑ Crops > Ginger (statistiky produkce FAO pro rok 2017) [online]. fao.org, [cit. 2019-02-08]. Dostupné online. (en)
Externí odkazy
- Návod na výrobu afrodiziakální tinktury a zázvorové pomazánky
- Léčivé účinky zázvoru
- Zázvor - zdravý všelék
- Zázvor.info
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |