V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Polysacharidy

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(++)
 
Řádka 1: Řádka 1:
 +
[[Soubor:Amylose4.png|thumb|250px|Amylóza]]
 +
[[Soubor:Amylopektin Haworth.png|thumb|250px|Amylopektin]]
'''Polysacharidy''' jsou [[polymer]]ní [[Sacharidy|cukry]]. Jsou tvořeny [[Monosacharidy|monosacharidovými]] jednotkami, které jsou spojeny '' [[glykosidická vazba|glykosidickou vazbou]]''. Často jsou amorfní, nerozpustné ve [[voda|vodě]] a nemají sladkou chuť.
'''Polysacharidy''' jsou [[polymer]]ní [[Sacharidy|cukry]]. Jsou tvořeny [[Monosacharidy|monosacharidovými]] jednotkami, které jsou spojeny '' [[glykosidická vazba|glykosidickou vazbou]]''. Často jsou amorfní, nerozpustné ve [[voda|vodě]] a nemají sladkou chuť.
Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''.
Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''.
-
Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''.
+
Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''. V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]],[[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]].
-
V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]],[[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]] .
+
 
== [[Škrob]] ==
== [[Škrob]] ==
Škrob je nejdůležitějším produktem [[metabolismus|metabolismu]] [[Rostliny|rostlin]]. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z ''[[amylosa|amylosy]]'' a ''[[amylopektin]]u''. Obě části škrobu jsou složeny z [[Glukóza|glukózových]] jednotek spojených ''α''(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou [[brambora|brambory]], [[rýže]], [[pšenice]] a [[kukuřice setá|kukuřice]].
Škrob je nejdůležitějším produktem [[metabolismus|metabolismu]] [[Rostliny|rostlin]]. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z ''[[amylosa|amylosy]]'' a ''[[amylopektin]]u''. Obě části škrobu jsou složeny z [[Glukóza|glukózových]] jednotek spojených ''α''(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou [[brambora|brambory]], [[rýže]], [[pšenice]] a [[kukuřice setá|kukuřice]].
-
<gallery>
+
 
-
Image:Amylose.png|amylóza
+
-
Image:Amylopectine.png|amylopektin
+
-
</gallery>
+
== [[Glykogen]] ==
== [[Glykogen]] ==
Glykogen je rezervní látkou u [[Živočichové|živočichů]]. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu.
Glykogen je rezervní látkou u [[Živočichové|živočichů]]. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu.
Řádka 17: Řádka 16:
* [[Polymer]]
* [[Polymer]]
* [[Biomolekula]]
* [[Biomolekula]]
 +
{{Článek z Wikipedie}}
{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Polysacharidy| ]]
[[Kategorie:Polysacharidy| ]]

Aktuální verze z 12. 11. 2020, 11:06

Amylóza
Amylopektin

Polysacharidy jsou polymerní cukry. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť. Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homopolysacharid. V opačném případě hovoříme o heteropolysacharidech. Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem Cn(H2O)n−1, proto se dříve nazývaly karbohydráty. V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří škrob,glykogen, celulóza, chitin.

Obsah

Škrob

Škrob je nejdůležitějším produktem metabolismu rostlin. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z amylosy a amylopektinu. Obě části škrobu jsou složeny z glukózových jednotek spojených α(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže, pšenice a kukuřice.

Glykogen

Glykogen je rezervní látkou u živočichů. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu.

Celulóza

Celulóza tvoří větší část rostlinné tkáně a je jednou z hlavních složek dřeva. Je tvořena glukózovými jednotkami, spojenými β-vazbou. Člověk a ostatní živočichové nedokážou celulózu metabolizovat, protože nemají příslušné enzymy. Zvířata, která se živí rostlinou stravou mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit.

Související články